Szia! Remélem megnézted a fenti videót, ha igen és van kedved vágjunk bele...

Az első és legfontosabb mielőtt belevágunk a pályázatba, hogy tisztázzuk egyáltalán jogosultak vagytok-e rá. Ennek ellenörzésére a következő linket javaslom a következő kérdőív kitöltését:

 1. Az igényelt hitel összege eléri a Termékleírásban szereplő 500.000 Ft-ot és nem haladja meg a 10 millió Ft-ot
 2. A hiteligénylő nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkező, magyar állampolgár, VAGY legalább egy éve magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának állampolgára.
 3. A Hiteligénylő a futamidő lejártakor még nem tölti be a 80. életévét.
 4. A Hiteligénylő házastársa, élettársa (bejegyzett élettársa) a kölcsönügyletbe adóstársként bevonásra kerül.
 5. A Hiteligénylő a korszerűsítésre kerülő ingatlan tulajdonosa vagy résztulajdonosa
 6. A beruházással érintett ingatlan a Hiteligénylő állandó lakóhelye VAGY ideiglenes tartózkodási helye.
 7. A Hiteligénylőnek a lakossági központi hitelinformációs rendszer (KHR) hitelszerződés nyilvántartása alapján NINCS nyilvántartott hitelmulasztása, vagy ha volt, akkor az nem veszteségleírással rendeződött.
 8. A Hiteligénylő és az esetleges adóstársa(k) igazolt jövedelme fedezi a Kölcsön törlesztését.
 9. A Hiteligénylőnek nincs a hitelkérelem benyújtásakor érvényes bruttó minimálbér összegét (2018-ban bruttó 138.000 Ft) meghaladó adótartozása, vagy adók módjára behajtandó köztartozása.
 10. A Hiteligénylőnek nincs a hitelkérelem benyújtásakor érvényes bruttó minimálbér összegét (2018-ban bruttó 138.000 Ft) meghaladó, 60 napon túli közüzemidíj-tartozása
 11. A Hiteligénylő nem áll „magáncsőd” eljárás alatt.
 12. A beruházással érintett ingatlan tulajdonosa(i) kizárólag természetes személy(ek) (nem vállalkozások, cégek, szervezetek, önkormányzatok).
 13. A Hiteligénylő NEM pénzügyi szolgáltatás (pl. hitel, pénzügyi lízing) kiváltására veszi igénybe a támogatást.
 14. A hitelfelvétel célját képező beruházás a hitelkérelem benyújtásakor fizikailag még nem került befejezésre.
 15. A hitelfelvétel célját képező beruházás pénzügyileg még nem került kiegyenlítésre, lezárásra.
 16. A tervezett beruházás energia-megtakarítást eredményez.
 17. A hitelkérelem mellékletét képező kivitelezői, energetikai szakértői és hiteligénylői nyilatkozatok megfelelően kitölthetőek, a hitelkérelem benyújtásának feltételeként a nyilatkozatokban meghatározottak részéről
 18. A korszerűsítéssel érintett ingatlanra Hiteligénylő rendelkezik jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel, vagy a Hiteligénylő rendelkezik kibocsátott hatósági bizonyítvánnyal (a használatbavételre vonatkozóan), vagy a használatbavételt a hatóság tudomásul vette (Használatbavétel tudomásulvételi eljárás keretében).
 19. A Hiteligénylő nem házközponti vagy távfűtéssel rendelkező társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás egyedi fűtésű lakássá történő átalakítására kívánja a hitelt igénybe venni.
 

Ha ezzel megvagyunk és megfelelünk az elvárásoknak, akkor a következő lépés, hogy megnézzük pontosan mire is pályázzunk. A nevéből adódóan neked is feltűnhet, hogy ez egy energetikai pályázat, tehát olyan beruházásokra pályázhattok amivel energia megtakarítást érhettek el. Ez szerintem teljesen logikus. 

Fontos továbbá megjegyezni nem pályázatról van szó, egészen pontosan egy visszatérítendő hitelkonstrukcióról, melynek kamata 0%. Ezért is nevezik ingyenhitel-nek. Azt is fontos megemlíteni a hitellel kapcsolatban, hogy nincs CO2 kibocsátás csökkenésre előírás, így akár minimális energia megtakarítással rendelkező beruházások is támogathatóak, így nincs előírva, hogy kategóriát kell ugrani vagy, hogy minimálisan 1 tonna CO2-t megtakarítani.

Készítettünk már pályázatot redőny felszerelésekre is, ahol az energetikai tanúsítványokkal kimutatható CO2 megtakarítás 1% volt. Természetesen a pályázat azóta már elkészült.

Madaras Gergely

VEKOP-5.2.1-17 Lakossági energetikai pályázat támogatható tevékenységek:

Családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház korszerűsítése, energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek.
 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése (önállóan támogatható tevékenység);
 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése (önállóan támogatható tevékenység);
 • az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (kizárólag másik, önállóan támogatható tevékenységgel együtt támogatható);
 • fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése
 • hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje korszerű, fosszilis tüzelőanyaggal üzemelő, nagy hatásfokú berendezésekre (pl. kondenzációs kazánok beépítése) (önállóan támogatható tevékenység);
 • hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje (pl. felületfűtés kialakítása) (önállóan támogatható tevékenység); iii. szükséges kéménytechnikai fejlesztések elvégzése;
 • automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozások kiépítése (önállóan támogatható tevékenység);
 • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése, VRF5 típusú hűtési rendszer kiépítése (önállóan támogatható tevékenység);
 • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása (kizárólag másik, önállóan támogatható tevékenységgel együtt támogatható): fényforrások, világítótestek és előtétek cseréje; világítási rendszerek korszerűsítése, és az ehhez kapcsolódó, az igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások kialakítása, amennyiben energiamegtakarítást eredményeznek.

Ha azt is eldöntöttük, mire szeretnénk pályázni, utána már csak a beadandó kérelmeket és anyagokat kell összeszednünk. Sok cég vállalja, hogy összeszedi helyettünk, de véleményünk szerint ezt Te is könnyedén össze tudod állítani. Teljesen felesleges ezért több százezer forintot kifizetned egy pályázatíró cégnek…

Következzen a legnehezebb rész vagyis csak a pályázatíró cégek szerint. Mit kell beadni a kérelemhez?

vonatkozó dokumentumok

Természetesen a pályázó (adós) és az adóstárs személyi igazolványa is szükséges.

Természetesen a pályázó (adós) és az adóstárs lakcímkártyája is szükséges.

Természetesen a pályázó (adós) és az adóstárs adókártyája is szükséges.

Munkáltatói igazolás – az adott ügyintézési pont vagy bank (pl.: OTP) formanyomtatványát célszerű használni.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal által kiadott köztartozásmentes adózói igazolás. Erről a NAV-nál célszerű érdeklődni.

vonatkozó dokumentumok

Jópár oldalas dokumentum, de kis odafigyeléssel könnyen kitölthetjük a következő linket megtaláljuk: https://www.palyazat.gov.hu/vekop-521-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel

Erre kaphat tőlünk is ajánlatot, de ezt mindenképpen szakemberrel kell elkészíttetnünk. Figyelnünk kell, hogy a szakembernek legyen TÉ jelű Mérnöki Kamarai jogosultsága és már a telefonban vagy az online ajánlatkérés során kérjünk ajánlatot mindhárom energetikai tanúsítvány elkészítésére, mert bizony a pályázathoz minimum 3 db kell.

Ez az előző pontban említett 2. tanúsítvány, amely a tervezett állapotot rögzíti. Ennek elkészítéséhez a tanúsítónak szüksége lesz majd a korszerűsítés részleteire is, úgymint pontosan mit szeretnének korszerűsíteni.

A kivitelezővel kell egy szerződést kötni, mely egyenlőre csak feltételes szerződés lesz. Akkor fog érvénybe lépni, amikor már megkaptuk  támogatói szerződést, így gyakorlatilag minket véd, amennyiben megkapjuk a támogatást úgy életbelép, amennyiben nem kapjuk meg a támogatást úgy nem érvényes.

Ebben a táblázatban kell bemutatnunk milyen költségeket kívánunk elszámolni a pályázat során. A táblázatot a következő linken érhetik el: https://www.palyazat.gov.hu/vekop-521-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel

Ezt a nyilatkozatot az energetikai tanúsítvánnyal megbízott szakembernek kell elkészítenie. Nem árt felhívni a szakember figyelmét, hogy erre a dokumentumra is szükségünk lesz.

Ezt a nyilatkozatot pedig a kivitelezőnek kell kitöltenie, ezt a komolyabb kivitelezők már ismerik, de bárki megtalálhatja a  https://www.palyazat.gov.hu/vekop-521-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel linken.

Ezt általában már nekünk kell kitöltenünk. Ebben kérhetjük a kivitelező segítségét, de akár a legközelebbi MFB ponton is kaphatunk segítséget. A kitöltendő táblázat a következő linken érhető el: https://www.palyazat.gov.hu/vekop-521-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel

Az energetikussal vagyis az energetikai tanúsítványokat készítő szakemberrel kell egy szerződést készítenünk, amelyben rögzítjük a megbízás tárgyát és a vállalási díjat. Ezt mindkettőnknek alá kell írni és hozzá kell csatolni az energetikai tanúsítvány számláját is. Átutalásos számla esetén az átutalási bizonylatot is.

A tulajdoni lapnál figyelnünk kell, hogy 30 napnál régebbi nem lehet. Ezért azt javasoljuk ezt a dokumentumot szerezzék be utoljára, így  nem fordulhat elő, hogy esetleg mégegyszer ki kell kérni. A kikérésnek díja van így érdemes megfogadni a tanácsot.

A pályázatnak feltétele egy adatkezelési tájékoztató megismerése és aláírása, ezt is elvégezhetjük előre de a bankban is aláírhatjuk majd (ez a legvastagabb dokumentum, de célszerű azért átolvasni aláírás előtt).

Az adott ingatlan közüzemi számlából 3 darab, melynek fizetési igazolása is van. Internetes fizetés esetén átutalási bizonylat elegendő.

Gönczi Gergely - a pályázatról -

Gönczi Gergely - a pályázatról -

Látható, hogy ezek közül a pályázónak kevés dokumentumot kell kitöltenie - összeraknia, a legtöbb munkája a kivitelezőnek és az energetikusnak van. Így emiatt véleményem szerint külön pályázatíró megbízására nincs szükség. Amennyiben elakadunk a kitöltések vagy a dokumentumok során úgy a legközelebbi MFB pontra befáradva segítséget kaphatunk.

MFB Pont kereső

Pályáznál? vagy ismersz valakit aki igen? Oszd meg vele is.....

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Madaras Gergely - energetikai tanúsítványokról -

Madaras Gergely - energetikai tanúsítványokról -

A pályázat beadásához két darab energetikai tanúsítvány szükséges, fontos tudni, hogy amikor az elszámolásra kerül sor, akkor is kell majd egy záró energetikai tanúsítvány. Sajnos sok tanúsító ezt kihasználva utólag is felszámol költséget, melyet a pályázó már nem tud elszámolni a pályázatban. Javasoljuk, hogy ennek díját mindig előre tisztázzák. Sajnos belefutottunk már mi is olyan esetbe, hogy a tanúsító telefonos egyeztetés során bruttó 28.000,- Ft-ot mondott, a helyszínen bruttó 56.000 Ft-ot, majd a befejezéskor további 28.000,- Ft-ra tartott igényt. Ez így sajnos nem túl korrekt.

Célszerű több helyről ajánlatot kérni, és az ajánlatadót a Magyar Mérnöki Kamara honlapján a mérnökkeresőben ellenőrizni.

Energetikai szakértői ajánlat

a 3 db energetikai tanúsítvány

TÉ jogosultságú szakértő által készített energetikai tanúsítvány csomag
Bruttó Ft. 49
000
 •  
Ajánlott

Lépjünk kapcsolatba

Telefon: 30 222 0962
Energetikus: madarasgergo@gmail.com
1089 Budapest, Benyovszki Móric utca 11. Fszt. 1.
hétfő - péntek 09:00 - 16:00 - Előzetes bejelentkezés szükséges!