Napelemes rendszer - biztosan megéri? Számoljunk utána...

Szinte mindenhol azt halljuk, hogy napjaink egyik legjobb befektetése a napelem, vajon tényleg így van? Biztosan megéri? Ezekre a kérdésekre keressük a választ következő írásunkban. 2017-től a lakossági energetikai korszerűsítéseket finanszírozhatjuk a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os ingyenhitellel is. Mióta ez a lehetőség adott megszaporodtak a napelemes rendszerek a környezetünkben és ha végignézünk a google-ben cégek milliói hirdetik magukat rutinos napelem telepítőként.

Mi ez a pályázati lehetőség?

VEKOP 5.2.1-17 és GINOP 8.4.1/A-17 Lakossági energetikai pályázat

Ezekről a pályázatokról már írtunk összefoglalót, melyet a lap alján tudtok megnyitni. Amennyiben érdeklődtök utána akkor érdemes elolvasni a szintén a lap alján található szervezd magad leírásainkat is.

Mennyi pénzt termel a napelem?

1 kWp napelem Magyarországon ideális tájolás mellett átlagosan 1100 kWh elektromos áramot tud megtermelni. Ezt a legtöbb napelemes cég picit fölélövi, mondván tapasztalat szerint több lesz. Ennek ellenőrzésére tudjuk használni a PVGIS rendszert, melyben egészen pontos adatokat kaphatunk a területünkön elérhető hozamokról. De az egyszerűség kedvéért maradjunk 1100 kWh-nál. Mint tudjuk 1 kWh elektromos áram ~36 Ft-ba kerül nekünk. Akkor gyors szorzás után láthatjuk, hogy 1 kWp napelemes rendszer 39.600,- Ft-ot termel nekünk éves szinten. Tehát 3,5 tábla napelem 39.600,- Ft-ot termel. Ez alapján ránézésre megmondhatjuk, hogy az adott rendszer mennyit termel a tulajdonosának.

0
kWp napelem teljesítmény
0
Forint / éves hozam

Számoljunk!

Egy 4 kW-os napelemes rendszer által megtermelt energia mennyisége 4400 kWh/év (azért írtunk 4 kW-os rendszert, mert normál családi házak villamos energiafogyasztásának kiváltására nagyjából ekkora rendszernek bőven elegendőnek kell lennie). Most néztük egy 4 kW-os rendszer ára bruttó 1.800.000,- Ft. Ez a rendszer fog termelni nekünk 4 x 39.600,- Ft-ot évente, vagyis összesen 158.400,- Ft-ot. Ha a bekerülési költséget elosztjuk a megtermelt forintocskákkal akkor látható, hogy a megtérülés 11,36 év. Ez ha azt vessszük alapul , hogy ingyenhitelt kapunk a rendszerre, amelyet felveszünk 20 évre, akkor azt jelenti, hogy a jelenleg meglévő villanyszámlánk 57%-t kell kifizetnünk törlesztőrészletben. Tovább egyszerűsítve, a havi 13200 Ft-os villanyszámla helyett, nekünk 7392 Ft törllesztőrészletet kell fizetnünk. Így megmarad nekünk havi szinten 5808 Ft-unk (a 13200 Ft-os villanyszámla a 158.400 Ft/12 hó-ból jött ki). Ez jól hangzik.

Tehát ezzel , ha nem is sokat, de pénzt lehet megtakarítani, már az első hónaptól.

Igenám, de ez csak akkor igaz, ha a minden úgy marad, ahogyan most van. Vagyis az áram ára nem változik, természetesen ha drágább lesz akkor jól járunk, ha olcsóbb akkor rosszabbul. Persze nem valószínű, hogy olcsóbb lesz. Mivel most a teljes mennyiséget  ad-vesz mérőn számolják el és nem számolnak fel rendszer-használati díjat a napelemes rendszer után, így ennek bevezetése szerintem csak idő kérdése. Gondoljunk csak bele, a naplemes rendszer ugyanúgy használja a hálózatot pufferként amikor többet termel mint az igény feltölti a hálózatra, amikor kevesebbet termel akkor kivesz a hálózatból. A rendszerhasználai díj tehát előbb-utóbb az a napelemes rendszerek tulajdonosainak is kiszámlázásara kerül. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a napelemes rendszer is meghibásodhat, vagyis a  garancia általában nem 25-30 év, így egy későbbi javítás is bejátszhat.

Megéri a fűtést kiváltani napelemmel?

Az összességében elmondható a napelemes rendszerekről, hogy elektromos energiaigény kiváltására érdemes őket telepíteni. Tehát, ha nekem van évente 3300 kWh elektromos áram igényem akkor arra kiválasztok egy napelemes rendszert (3 kWp), ami kiszolgálja ezt az energiamennyiséget. ennek a megtérülése a fent levezetett példából szépen látszik is.  Viszont, ha nekem van egy gázkazánom ami éves szinten fogyaszt 300.00 Ft-ot és azt is ki szeretném váltani napelemmel az már nem mutat ilyen szép megtérülési időt. Miért? Jogos kérdés, de számoljunk utána.

Adott egy régi gázkazán, legyen a hatásfoka 70%.  Ez a kazán fogyasszon összesen 300.000,- Ft-ot éves szinten csak fűtére. Ez  25.000,- Ft-os gáz átalány számlát jelent. Tegyük fel ki szeretnénk váltani, mekkora napelemes rendszer kell hozzá és mekkora villanykazán? A kazán teljesímény hőszükséglet számítás alapján meghatározható, erről már írtunk lent utána tudtok nézni. Ha a ház 300.000,-Ft-ot fogyasztott gázból és tudjuk, hogy a gáz egységára 12 Ft/kWh, akkor az alapdíjat figyelmen kívül hagyva 25000 kWh energiára van szükségünk. Persze ez még nem igaz, hiszen a berendezés hatásfoka körülbelül 70%, így nekünk ~ 25000 x 0,7 = 17500 kWh energiára lesz szükségünk. Nézzük meg ezt ha villany kazán használunk. Akkor 100%-os hatásfokkal tudunk számolni, így 17500 kWh energiára lesz szükségünk, ami 35 Ft/kWh egységárral számolva (nappali áram) 612.500,- Ft-os költséget jelent. Tehát ennyivel fogyaszt majd többet a villanykazán!

Na de mekkora napelemes rendszer kell ehhez a villanykazánhoz?

Ha ezt a 612.500,- Ft-ot elosztjuk a 39.600,- Ft-al megkapjuk hogy mekkora napelemes rendszer kell a fűtés kiváltásához: ez összesen 15,47 kW lesz. Egy ilyen rendszer 5,6 millió forint.

Ekkor a napelemes rendszer megtérülése (5,6 millió / 0,3 millió):

0
ÉV

Természetesen ez leegyszerűsítése a számításnak, hiszen nem vettük figyelembe az üzemeltetési költségeket, a rendszerek alapdíjait, a lehetséges adókat, azok várható mértékét stb.

Gázkonvektorok esetén a számítás végeredménye természetesen kicsit szebb lesz, míg kondenzációs vagy zárt égésterű turbós készülékek esetében rosszabb.

 

Kérdésed van: keresd energetikus kollégánkat a madarasgergo@gmail.com e-mail címen vagy a 30/222-0962-es telefonszámon.