Kazáncsere menete, vagyis hogyan szervezd meg a kazáncserét.

A legtöbb munkánk során a fűtéskorszerűsítés kimerül a kazáncserében, esetleg egy időjárásfüggő szabályozás kiépítésében. Ebben az írásunkban abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan kezdd a kazáncserét, merre indulj el.

Először is mielőtt bárki rábeszélne hőszivattyúra, norvég panelra, infra panelra, hűtő-fűtő klímára ne hagyd magad. Fontos tudni, hogy figyelembe véve a mai energiahordozó egységárakat ha van kiépített gáz fűtésed akkor nagyrészt még mindig a kazáncsere a legjobb megoldás energetikailag (na jó nem a hőszivattyú jobb, csak sajnos az ára is drágább).

Engem hetente legalább egyszer megpróbálnak rábeszélni, hogy az adott villanybojler vagy infra panel mennyire gazdaságos, van erre egy nagyon egyszerű kis gondolatmenet, amivel meg szoktam menekülni....mindjárt megmutatom.
Madaras Gergely
Épülegépész -mérnök

Mennyibe kerül az áram és gáz?

36,41 Ft

Nappali áram átlagár

23,02 Ft

Éjszakai - vezérelt áram átlagár

12,40 Ft

Földgáz átlagár

Nekem az áram tűnik a legdrágábbnak? Nektek is? Na és ilyenkor jön a következő odavetett mondat: de a hatásfok nem mindegy……hát ez nagyon nagy igazság. 

De számoljunk együtt. Ha van egy szobám,aminek hőszükséglet számítás, vagy hőigény számítás alapján összesen 1 kW lesz a hőigénye akkor azt a szobát ha árammal fűtöm és figyelembe veszem hogy az áramnak  36,41 Ft/kWh az ára, akkor 1 óra fűtésre nekem 36,41 Ft-ot kell fizetnem. Ha gázzal fűtöm akkor 12,4 Ft/kWh lesz.

Na akkor lássuk a kazán hatásfokot....

Jöjjenek a hatásfokok, hiszen a fenti mondat csak akkor igaz, ha minden berendezés 100%-os hatásfokkal üzemel. Ez az elektromos berendezéseknél még jó is, de a gázos berendezéseknek, készülékeknek nincs 100%-os hatásfokuk.

Milyen hatásfokuk van?

  • 2015-től nem lehet beépíteni 86%-os szezonális hatásfoknál rosszabb gázüzemű tüzelőberendezést.

813/2013/EU bizottsági rendelet megjelenése óta szinte minden hazai gázipari fórumon újra és újra előkerül a gázkazánok hatásfokának kérdése. - A legfeljebb 70 kW mért hőteljesítményű helyiségfűtő, valamint kombinált tüzelőkazánok szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem csökkenhet 86% alá.

https://www.e-gepesz.hu

Ez azt jelenti, hogy ~14,14 Ft-ot fogunk fizetni 1 KWh földgázért, ez még mindig lényegesen olcsóbb mint az áram, de ha a gázkonvektor esetében is gondolkodunk kicsit, a következőre jutunk:

  • vegyük a legrosszabb példát legyen az éves hatásfoka 50%, akkor is 24, 8 Ft-ot fizetünk majd 1 kWh energiáért, ez még mindig kevesebb mint 36, 41 Ft……

De erről bővebben majd egy másik írásban…..

Na akkor a kazáncsere menete.....kicsit elkalandoztam....

Kazáncsere menete - 1. lépés - Égéstermék elvezetés kialakítása - tervezése

Először is biztosan halott már róla mindenki, hogy 2015-től csak és kizárólag kondenzációs gázkazánokat lehet beépíteni, ennek oka, hogy az Európai Unió előírta, hogy milyen hatásfokú berendezéseket lehet telepíteni, és ezt az előírást már csak a kondenzációs kazánok teljesítik. Fontos tudni, hogy a kondenzációs kazánok mindegyike turbós vagyis mindegyik berendezés ventilátorral van felszerelve. Ez a ventilátor biztosítja az égéstermék megfelelő áramlását. Pontosan emiatt az előírás miatt kell hogy a kémény túlnyomás álló legyen vagyis a szükséges 200 Pascal túlnyomást teljesíteni tudja. Általában emiatt kell hozzányúlni a kéményekhez, mert a korábban beépített kémények ezt a követelményt nem tudták teljesíteni. Első lépésként érdemes egy kéményes kivitelezővel konzultálnunk aki vázolja a lehetőségeket. Fontos megjegyezni, hogy ajánlatot mindig úgy kérjünk a kivitelezőtől, hogy az égéstermék elvezető hő és áramlástechnikai méretezését is tartalmazza és a végleges kéményseprői szakvéleményt is, mert ezekre később szükségünk lesz.

Kazáncsere menete - 2. lépés - Gáztervező keresése - Gázterv készítés

Gáztervezőt legkönnyebben a Magyar Mérnöki Kamara honlapján találunk a mérnökkereső alkalmazásba beírva, hogy G - Épületek gépészeti tervezése jogosultságú tervezőt keresünk. Ha megvan a tervező, szükség lesz egy helyszíni felmérésre, ahol egyezetetjük a beépítendő készülék típusát, elhelyezkedését, lehetőségeket, vonatkozó szabályokat. Fontos tudnunk, hogy lehetőség van egyszerűsített készülékcserére is, amennyiben nem kell hozzányúlni a gázvezeték hálózathoz, vagyis az új készülék a meglévő helyére kerül fel és 24 kW alatti teljesítményű. Az egyszerűsített készülékcseréről másik cikkben írtunk, így azt nem fejtegetem tovább. Ma már a gázterv készítése sem sokkal bonyolultabb, mint az egyszerűsített készülékcsere, hiszen a 75 kW alatti gázüzemű berendezéseket tartalmazó tervdokumentációkat, ha a csatlakozó vezetéket nem érintjük nem kell külön engedélyeztetni a Nemzeti Közművekkel. Elegendő ha a tervező aláírja, hogy így megfelelő.

Kazáncsere menete - 3. lépés - Gáz kivitelező kiválasztása

Én alapvetőleg mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy a egyszer nézze meg a Nemzeti Közművek honlapján az egyszerűsített készülékcserére jogosult szerelők listáját, azon a listán biztosan olyan szerelők lesznek fent akiknek van arcképes gázszerelői igazolványuk ezáltal jogosultságuk a gázszerelésre. A másik jó megoldás, ha befáradunk a legközelebbi Megatherm vagy Mart vagy Merkapt Épületgépészeti kereskedésbe és megkérdezzük kit ajánlanak. Nyilván olyan szerelőt fognak ajánlani aki, az ő általuk forgalmazott berendezéseket építi be, de szerintem ez nem gond. Kivitelező kontra tervező - ebből is szoktak problémák lenni, mivel a gázzal kapcsolatos előírások szinte évente változnak, így a tervezők jellemzően előbb tudnak róla, mint a kivitelezők és ez sokszor konfliktusokat okoz. Célszerű az elérhetőségeiket megadni egymásnak, hogy ne mi legyünk az Ő szócsövük.

Kazáncsere menete - 4. lépés - Kivitelezés megkezdése

Ha már adott a gázterv és a kivitelezőt is kiválasztottuk, akkor jöhet maga a kivitelezés. Hivatalosan a gázórát le kell szereltetni a szolgáltatóval, melyet a Nemzeti Közműveknél tudunk kérelmezni. A vezetéket előírás szerint 1 napig ki kell szellőztetni, vagyis leszerelt gázóra mellett szellőztetni a helyiséget. Ha ezzel megvagyunk jöhet az átalakítás, fontos, hogy gázvezetéket falba nem rakhatunk, nem burkolhatjuk el és vegyes rendszert acél-réz stb. sem alakíthatunk ki. De elvileg ezeket már a tervező a gázterven tisztázta nekünk. Amit fontos még, hogy a készülékek beépítése elő mindig élettartam megjelöléssel ellátott flexibilis csövet tegyünk be (sárga bordáscső). Ha felkerült a készülék és elkészült a kémény akkor megkezdhetjük a beruházás lezárását.

Kazáncsere menete - 5. lépés kazáncsere lazárása

Gáz-MEO-ról már szeritem mindenki hallott, csak sokan nem tudják, hogy 2018-tól már nem a szolgáltató végzi 75 kW alatti berendezések cseréjénél, hanem a gáztervező. De addig még sokminden kell: szükségünk lesz egy Egyen potenciálra hozó bekötésre (külön erre jogosult villanyszerelő készíti), egy 30 mA fi relé beépítésére a gázkazán villamos bekötése elé és egy végleges kéményseprői szakvéleményre. Ha ezek megvannak, akkor jöhet a gázmeo, ahol is a tervező kijön a helyszínre és megnézi a kivitelező által készítendő rendszer nyomáspróbát és kitölti a MEO nyilatkozatot. A kivitelezőnek ezzel a nyilatkozattal és a többi igazolással kell bemennie a gázművekhez, lejelenteni a kazáncserét. Fontos hogy a kivitelezőnek kell a tervet bevinni a gázművekbe, melyen feltüntetésre került a ,,megvalósult állapot" jelölés.

Kazáncsere menete - 6. lépés - Készülék üzembe helyezés

A készülék üzembe helyezését csak is a hozzá kapott dokumentációban megjelölt szervizek, képviseletek végezhetik el, ez általában nem olcsó mulatság, de a garancia elengedhetetlen része. Ilyenkor az üzembe helyező szakember egy füstgáz elemzővel beállítja a gázmennyiséget átnézi a bekötést és kipróbálja a készülék egyes funkcióit. Ha ezzel elkészült akkor üzembe állítja a készüléket. Ha esetleg külső hőmérséklet vezérelt fűtésünk lesz akkor még további dolgaink is lesznek vele, hiszen ilyenkor a szerelő csak egy sztenderd görbét állít be a fűtővíz hőmérsékletre, és nekünk mjad tapasztalati értékeink alapján kell korrigálnunk.

Remélem tudtam valamit segíteni a kazáncserével kapcsolatban, nagyon sokan kérdezitek, mekkora legyen a kazán, ezt biztosan csak hőszükséglet számítás alapján lehet megmondani, de a 24 kW-os berendezés biztosan elegendő lesz. Szintén sokan kérdezitek ez körülbelül mennyibe kerül és mennyi megtakarítást lehet vele elérni? A bekerülési költség kivitelezéssel, ügyintézéssel minimum 1 millió forint, a megtérüléshez szükséges lenne, hogy milyen fűtés volt előtte és, hogy mennyi volt az éves fogyasztás. De nagyságrendileg  a hagyományos gázkazánról kondenzációsra átállni ~20%-os gázfogyasztás csökkentést eredményez.

Mást is érdekelhet? Oszd meg vele....

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn