Kazáncsere költsége - ára

A múlt hónapban írtam egy cikket a kazáncsere menetéről és akkor sokan nekem estek, hogy miért mondom, hogy körülbelül 1 millió forintos beruházás a meglévő kazán kondenzációsra cserélése. Ezután eldöntöttem, hogy ha lesz egy kis időm leírom pontosan mi mennyibe kerül a gázkazán cseréjénél. Na jó nem pontosan, de nagyjából próbáltam belőni az árakat. Természetesen ha egy ilyen beruházást tervezünk több helyről kérjünk mindig ajánlatot és ellenőrizzük is mindig a szakembereket. 

Kondenzációs kazán

Azt már szinte mindenki hallotta, hogy a jelenlegi szabályok alapján már csak kondenzációs gázkazánt lehet beszerelni. Ez a típusú gázkazán eltér a korábban használt berendezésektől, erről remek kis videót láthattok a jobb oldalon, ha van egy kis időtök mindenképpen nézzétek meg.

Akkor lássuk, hogy mennyi a kazáncsere várható költsége

Mennyibe kerül maga a kazán?

A fő berendezés természetesen maga a kazán. Felmentem egy webshopba és egy Ariston CLAS ONE 24 kW-os kombi kondenzációs készüléket, ennek ára bruttó 260.000,- Ft. Ez 24 kW teljesítményt tud leadni (általában egy korszerű családi háznál ennek töredéke is elegendő, de a használati melegvíz igények biztosítása miatt maradjunk a 24 kW-nál. Természetesen ez még csak a berendezés.

260 ezer
Forint

Menyibe kerülnek az egyéb anyagok?

Ha már a webshopban voltam körülnéztem mi kellhet még a kazánhoz. Először is egy új termosztát lehetőség szerint programozható, kinéztem egy Computherm eszközt bruttó 6.000,- Ft-ért. Kell egy iszapleválasztó a fűtési visszatérőbe, ezt is gyorsan megnéztem a Spirotech-nek már 19.000,- Ft-ért van ilyen berendezése. Kell egy Kémény indító idom a kazánhoz ez bruttó 9.000,- Ft. Ehhez jönnek hozzá az egyéb szerelvények, új golyóscsapok, biztonsági lefúvató szelep, hollaandik, réz idomok stb. Átnéztem egy nep olyan régi ajánlatkérést, amit egyik ügyfelünk kért be ezek e költségek további 45.000,- Ft-ot tesznek ki.

79 ezer
Forint

Mennyibe kerül az új kémény?

Itt rendkívűl sok megoldás lehet, én egy egyszerűbb kivitelt választottam. Legyen ez egy 80/125-ös PPs/Alu rendszer mondjuk Brilon típusú kémény (a 80/125 átmérőket jelöl, míg a PPS/Alu pedig a kémény anyagát). Legyen az összes hossza 6 méter. Kell rá az indító idom után egy tisztító idom. Utána egyenes idomokkal a padlástérig elvezetjük, onnan pedig gyári tetőkivezető elemmel biztosítjuk az égéstermék kijutását. A gyári elemekből összerakva csak az anyagköltség a 6 m-es kéménynél 98.000,- Ft. Természetesen ennél csak több lehet, hiszen nem számoltunk esetleges tetőkibúvóval vagy tetőjárdával sem.

98 ezer
Forint

Gázterv és egyéb engedélyek?

A kazáncseréhez lehetőségünk van egyszerűsített készülékcserére is, amikor nincs szükség gáztervre, de javarészt az átalakítás során a gázhálózatot is érintik, így szükséges gázterv készítése. A tervet 50.000 - 70.000 Ft közötti áron lehet elkészíttetni. Szükség lesz az égéstermék elvezető rendszer méretezésére, ez jellemzően 20.000,- Ft körül beszerezhető, szükség lesz GÁZ-MEO-ra, ezt a tervezők bruttó 25.000,- Ft körül készítik. Szükség lesz EPH jegyzőkönyvre bruttó 15.000,- Ft. Kéményseprő ipari nyilatkozat 10.000,- Ft.

130 ezer
Forint

Munkadíjak

Eddig csak az anyagokkal és a különféle engedélyekkel foglalkoztunk. De semmilyen munkadíjat nem kalkuláltunk. A munkaerőhiány miatt itt is mint minden szakipari munka esetében rendkívül széles skálán mozgó ajánlatokat kaphatunk. Először is meglévő rendszer bontása és bontás utáni helyreállítási munkák: 40.000,- Ft. Új gázkazán felszerelése meglévő csőhálózathoz illesztése 90.000,- Ft. Új berendezés MEO utáni gyári beüzemelése 40.000,- Ft. Égéstermék elvezető rendszer kivitelezése 90.000,- Ft. helyreállításokkal. EPH kötések készítése, termosztát, kazán bekötés 50.000,- Ft

290 ezer
Forint

Na és jöjjön az apróbetűs rész:

  1. Ha megbontottuk a rendszert, akkor célszerű átmosatni , az esetleges eliszapolódások miatt, ennek további költsége van, de javítja a hőleadók teljesítmény leadását.
  2. Célszerű a berendezésünkhöz olyan modulációs termosztátot választani mely már távolról is elérhető. Ezzel további megtakarítási is elérhetünk.
  3. Ha pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani a beruházást akkor általában energetikai tanúsítványokat kérnek a meglévő és a tervezett állapotról így ezzel a költséggel is számoljunk.

Valamit biztos kihagytam, de ha neked eszedbe jut vagy kérdésed van: madarasgergo@gmail.com

Facebook