Épületgépészeti tervezés - Épületgépész tervező

Épületgépész mérnök kollégáink vállalják épületgépészeti tervdokumentációk, épületgépész tervek kidolgozását családi házakra, társasházakra, ipari épületekre raktárakra oktatási intézményekre.

  • döntés előkészítő tervek készítése
  • tender tervek készítése
  • engedélyezési tervek készítése
  • kivitelezési tervek készítése
  • megvalósulási tervek készítése
 

Előkészítő épületgépész tervdokumentációk

Az előterv célja, hogy a megbízóval egyetértésben az adatszolgáltatás, illetve az előtanulmányok alapján meghatározza a tervezési feladatot, annak koncepcióját, a tervezéshez szükséges adat- és feltételrendszert, szükség esetén a megbízói adatszolgáltatás kiegészítésével és pontosításával, a reális és megvalósítható változatok feltárásával. Az előterv meghatározza és bemutatja a létesítmény térbeli összefüggéseit és fontosabb műszaki megoldásait. Az előkészítő terv egyben a költségvetés alapja.

Tender épületgépészeti terv

  • Jellemzően nagyobb léptékű beruházásoknál készül, ahol a kiviteli terv készítése hosszabb ideig tart, és a beruházás előkészítését már a tervezési folyamat lezárulta előtt el akarja kezdeni az építtető. A tender terv az építési engedélyezési tervek alapján nem teljes mértékben kidolgozott kiviteli tervdokumentációt és egy - a kiviteli terv részét is képező - tervezői költségvetési kiírást tartalmaz.

 

3. Engedélyezési terv

A létesítmény megvalósíthatóságát, a térbeli, funkcionális, energetikai, esztétikai stb. megoldását egyértelműen rögzítő, alátámasztó és igazoló, általában jogszabályokban rögzített tartalmú és a különböző engedélyezési folyamatokhoz készített tervdokumentáció.

4. Kiviteli terv

A jóváhagyott és végrehajtható engedélyezési terv alapján a létesítmény részeit képező szerkezetek, berendezések, anyagok konkrét megnevezését, gyártmányát, típusát is meghatározó, a rendszer részletterveit és költségvetés kiírási szövegeit, mennyiségeit és árait is tartalmazó, a kivitelezés számára szükséges részletes tervdokumentáció. A dokumentációnak nem részei a szereléstechnológiai-, a gyártmány-, valamint az organizációs tervek.

5. Megvalósulási terv

Abban az esetben szükséges, ha az engedélyezési tervektől eltértek a megvalósítás során. Ez a terv a használatbavételi engedély részét képezi, amely az elkészült épület dokumentálásához szükséges. A megvalósulási tervdokumentációnak csak az eng. tervtől való eltéréseket, rajzokat és műszaki leírásokat kell tartalmaznia.

Energetikus mérnök kollégáink

Energetikus kollégáink segítenek eldönteni

Épületgépész tervező - tervezés

,,A gépészet jelentősége exponenciálisan nőtt az utóbbi két évtizedben. Nyugodtan kijelenthető, hogy ma az építkezés (és már a tervezés is!) két egyenlő részből tevődik össze: épületszerkezet + épületgépészet.
Ez a jelentőség-növekedés sajnos a pénztárcánkat sem kímélte, egy ház gépészeti rendszerének ára ma már összemérhető a szerkezetre szánt költségekkel. (Hogy ez jó, vagy rossz, külön vitatéma lehetne.)”

,,https://www.epitemahazam.hu

Ajánaltkérés

Küldje el ajánlatkérését közvetlenül épületgépész mérnök kollégáinknak: a madarasgergo@gmail.com e-mail címre. Kollégáink az aktuális feladataik függvényében tudnak további munkákat vállalni, de erről mindig válasz e-mailben előzetesen tájékoztatják az érdeklődőket.