Mi értelme az energetikai tanúsítványak?

Sajnos azt kell mondanom, hogy véleményem szerint a jelenlegi formájában semmi. Kötelező rosszként (egyszer hallottam egy példát – mint az autóknál az eredetiség vizsga) szerepel az adás-vételek  elemei között. Mivel mi is szoktunk tanúsítványokat készíteni, kijelenthetem, hogy szinte kivétel nélkül akkor kell a tanúsítvány ha már megvan a vevő és megegyeztek az eladóval. Így ha leírom, hogy energetikailag átalgos a ház, attól még nem fog meghiúsulni az adás-vétel, mert a fontosabb problémákat általában a szemünkkel is látjuk (ilyenek példáúl: ki kell cserélni az ablakokat, célszerű lenne egy korszerűbb kazán, szigetelni kellene a födémet, stb.).

Energetikai tanúsítvány és a közvetítők

Természetesen az energetikai tanúsítványok készítése jogosultsághoz kötött, melyet általában mérnökök szerezhetnek. Ettől függetlenül, az interneten a legtöbb esetben szolgáltatás közvetítőkhöz jutunk, úgymint a joszaki.hu vagy az orszagos-tanusito-kozpont.hu vagy akár a nagyobb ingatlanirodák. Ezek egytől-egyig külön díj ellenében közvetítik az ügyfeleket a tanusító mérnököknek, természetesen külön díj ellenében.

Energetikai tanúsítvány ár

Az energetikai tanúsítvány ár sokszor felmerül mint kérdés, mi alapján számítódik, milyen tételekből tevődik össze és egyéb kérdések. A tanúsítvány készítés szabad áras, vagyis minden tanúsító annyiért készíti amennyiért akarja, természetesen mindenki szeretné a legmagasabb díjat elkérni, igyekszik pozitív színben feltüntetni magát, de lényegében ugyanazon igazolásról van szó minden esetben. 

Az energetikai tanúsítvány ár megválasztásánál célszerű figyelni: – tartalmazza a helyszíni felmérés díját és a kiszállási díjat, -hogyan kapom meg a tanúsítványt, célszerű helybéli tanúsítót keresni, így személyesen is át tudom venni.

Nézd, meg ezt a kis videót, hogy megértsd a fontosabb szabályokat.

Nagyon fontos, hogy ne dőlj be azoknak a hirdetéseknek, akik 1-2 órán belül elkészült energetikai tanúsítványt vagy HET számot ígérnek. Sajnos az esetek 99%-ban ezek átverések, hiszen Te is ki tudsz találni egy véletlenszerű számot és az esetek nagy többségében sajnos erről lehet szó. 

Nem kell energetikai tanúsítványt készíteni

- az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;
- az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre;
- a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre;
- hitéleti célra használt épületre;
- a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy 4 hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és 2 hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;
- a műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki

Kérdés esetén: madarasgergo@gmail.com
Madaras Gergely
Energetikai-tanúsító