Mekkora napelem teljesítmény kell elektromos autó töltésre?

Az elektromos autók elterjedésével és a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os lakossági energetikai hitel segítségével a napelemes rendszerek is egyre jobban terjednek. A mai üzemanyagárak mellett természetes, hogy mindenki a lehetséges alternatívákat keresi a költségeinek kiváltására. Az egyik ilyen megoldás az elektromos autó és hozzá megfelelő teljesítményű napelemes rendszer telepítése a házunkra. Sokan keresnek meg minket, számoljuk ki mekkora napelem szükséges, ha vesznek egy tölthető autót. Ezt szeretném bemutatni nektek, hogy miként tudjátok ti is könnyedén meghatározni.

Először is mennyit fogyaszt az autó?

Ezt általában megadják a gyártók, kWh/100 km-ben. Ezt a benzin és gázolaj üzemű autók fogyasztásához hasonlóan célszerű figyelembe venni, vagyis érdemes egy kicsit túlméretezni (~15%-ban). Egy BMV i3 gyári fogyasztása 13kWh/100 km körül alakul. A számításaink során vegyünk alapul összesen 15kWh/100 km.

További fontos információ, hogy mennyit tervezzük használni a gépjárművet. Éves futásteljesítményt vegyünk alapul, legyen a példánkban összesen évi 20.000 km. Ha a 20.000 km-t megszorozzuk  15 kWh/100 km-el akkor megkapjuk a 3000 kWh éves energiaigényt.

0
km/év
0
kWh elektromos áram igény

Ez mekkora napelemes rendszert jelent?

Magyarországon optimális tájolás és dőlésszög esetén 1100 kWh/kWp napelemes rendszer hozammal számolhatunk, persze aki ennél pontosabb információt szeretne az a PVGIS rendszerben leméretezheti tervezett rendszer hozamát. Mi egyenlőre maradjunk az 1100 kWh/év hozamnál. Tehát összességében a szükséges teljesítmény 3000kWh/1100 kWh = 2,73 kW napelem. Vagyis ~9-10 tábla napelem.

0
kWh éves elektromos áram igény
0
kW napelemes rendszer

Ezzel az egyszerű módszerrel könnyen ki tudjátok számolni mekkora napelemes rendszer kell az elektromos autó fogyasztásának kiváltására.